apropo77

apropo77
2017-08-14 08:38:34 (UTC)

България загива

Говоря си снощи с един водач на листа и дългогодишен политик, който обикаля малките населени места в района си. България загива.- каза той. - Отивам при хората от селата, предимно баби и дядовци, намислил съм си някакви речи, някакви позитивни, мотивиращи слова, но когато отида в тези села и видя тия забравени от Бога хора, всичките ми слова се изпаряват и аз им казвам: Хора, аз просто нямам какво да ви кажа.. Обикалям селата, раздавам си листовките и бягам...България е заприличала на гробище.
Та, поговорихме си - той с неговия практически опит от предизборните обиколки, а аз - с моя арсенал от статистики и национални стратегии. Държавата е приключила и не се лъжете по лъскавите курорти, това не е България. България, каквато я помним от миналото, вече я няма. Тя наистина е продадена и разграбена. Поговорихме си за спомените от детството, когато села и градове кипяха от живот, около всяко село и малко градче имаше фабрики и заводи, улиците бяха пълни с играещи деца, китни къщи тънеха в овошки и зеленина, хората бяха сигурни и спокойни за утрешния ден...А сега селата и малките градчета са като постядрен ужас, гробище, мъртвило.
Спомням си нашата улица, казваше се Райко Даскалов, и пред всяка къща имаше градина от рози. Държавата се грижеше, но и хората ги поддържаха. Колко пъти и аз съм прекопавала и почиствала розите. Когато цъфнеха, въздухът се пълнеше с розово ухание, а аз с новите си кънки летях по тротоара покрай тях. През лятото обикаляхме по цели нощи с колелетата, а цялото градче се събереше вечер в открития летен ресторант, свиреше оркестър, пееха се песни, всички танцуваха...А, бе, беше пълно с живот и енергия...А сега е страшна и кошмарна гледка, апокалипсис, смърт....сякаш е минала чума и война и е отнесла всичко, само някакви отчаяни и прегърбени сенки се влачат с празни погледи сред руините.
И човекът ми каза: Зарязах си бизнеса, за да ставам депутат, бях надъхан да променям нещо, да спасявам България, но сега осъзнах, че аз всъщност няма какво да спасявам, не е останало нищо.
Казах му: ти си богат задник, но браво, че имаш социални възгледи и ти пука, но всъщност не знам дали решението е да зарежеш всичко и да си гледаш бизнеса или да се бориш за нещо, което е обречено на обезлюдяване и разграбване. Дали е по-достойно да си воин докрай за България или да се откажеш и да оцеляваш поединично.
Аз имам други възгледи за политическия пиар и ми се повдига от тези еднакви клиширани фрази, сякаш страниците на всички политици във ФБ се поддържат от един и същи умствено схванат човечец. Докато не погледнем истината право в лицето, а ръсим лъжи за икономически растеж, няма как да започнем някаква промяна. И всички тези смешни медии, с техните амбициозни водещи келеши с дипломки по икономика, които смятат за ерес всяка мисъл против пазарния фундаментализъм, дрънкащи сложни финансови термини и постулати тъй сякаш теориите им са научни истини...Те стъпвали ли са в тия издъхващи села и малки градчета или икономическият растеж се измерва по това колко печалба са натрупали господарите им?




Ad: